top of page

Julstress eller julefrid?


Så är vi inne i december, denna underbara månad av glittrande juleljus i fönstren, rykande varm glögg och doften av granris inomhus. Jag tycker verkligen om den är tiden på året. Inte så mycket för själva jul-grejen i sig utan för mysfaktorn som uppstår av alla stjärnor och ljusstakar.

Medan jag sitter och romantiserar över alla saker jag tycker om med jul är jag också medveten om att långt ifrån alla har någon mysig känsla i december. Det är likadant varje år och jag lutar mig tillbaks och iakttar spektaklet. Varje gång den 1 december infinner sig är det som om någon tryckt på en knapp. En stor och röd knapp med texten JULSTRESS på.

Jag har växt upp i ett hem där julstressen varit ett faktum varje år. Det har varit ett fasligt ojande över allt som ska göras, hinnas med, avslutas och förberedas. Som om julen i sig burit med sig en konkret press och stress som lades över vuxna som en blöt och tung filt.

Jag tror knappast att det bara är jag som upplevt detta. Däremot är det nog inte lika många som genomskådat det. Med ”det” menar jag den blöta filten. Den blöta filten är inget annat än en samling tankar om hur julen ”ska” vara eller ”borde vara” och allt som ”måste” hinnas med.


Förstå mig rätt, givetvis finns det viktiga saker på exempelvis arbetsplatsen som måste bli färdiga innan jul. Det är sådana ”måsten” vi inte riktigt kommer undan utan tvingas hantera. Men sedan är det de där ”måstena” som vi själva skapar och som ligger till grund för mycket av julstressen vi tycker oss känna.

Allvarligt – måste det kokas 2 sorters knäck och 5 sorters kola hemma när det finns i butiken? Måste risgrynsgröten göras från grunden eller går det bra med färdigköpt? Måste barnen få en adventskalender med julklappar varje dag fram till den 24?


Om inte, vad är det värsta som kan hända om detta ovanstående inte görs?

Förmodligen…. ingenting.

Det vi hör och läser prime:ar oss med ännu mer julstress. ”Köp årets julklapp i tid, annars riskerar du att bli utan!”, ”Såhär lagar du skinkan snabbast” etc etc.. Rädsla och stress, en känsla av att jag måste agera nu! Det är vad många av rubrikerna förmedlar. Vi hjärntvättas till att tro en massa saker och den tron skapar känslor i kroppen av stress och press. Plötsligt är allt vad julefrid heter långt borta och kvar är den nya traditionen, nämligen julstress.

Men vet du vad? Både julstress och julefrid kommer från precis exakt samma ställe. Och det är inte ifrån julen om du nu trodde det. Nej, det är inifrån dig själv. Av just den anledningen har du all möjlighet i världen att välja vilken känsla du vill ha.

Är det frid du vill ha, se till att sänka förväntningarna och prestationerna! Skala bort onödiga måsten och fokusera på det som känns allra viktigast för dig. Om det stannar vid en plastgran och julklappar så räcker det! Jag lovar!


Det enda som spelar roll är väl ändå att dina barn får förknippat julen med positivitet och glädje, inte stressade och utmattade föräldrar?


Med hjärtliga hälsningar

Styrelsen
163 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page